Monday - Friday 8:00 - 16:30 Office Ferhadija 27, 71000 Sarajevo

12.09.2022.

Prošle sedmice je u Crnoj Gori održana EUROCC/CASTIEL konferencija čiji su učesnici predstavnici nacionalnih centara kompetentnosti računara visokih performansi (HPC). 

EuroCC je europski projekat koji ima za cilj uspostavljanje nacionalnih kompetencijskih centara i centara za računarstvo visokih performansi u skladu s europskom HPC (eng. High-Performance computing – HPC) strategijom. Misija EuroCC 2 je raditi na proširenju mreže nacionalnih centara kompetencije (eng. National Competence Centers - NCC) na najefikasniji način s ciljem daljnjeg razvoja centara za računarstvo visokih performansi i uspostavljanja NCC u još 34 zemlje.


Bosna i Hercegovina je dobila svoje mjesto u EuroCC2 projektu koji treba da krene u januaru 2023. godine. Kroz EuroCC2 Bosna i Hercegovina će formirati vlastiti NCC koji će biti dio mreže 12 013 istraživača i naučnika širom Europe.

Za uspostavu NCC u Bosni i Hercegovini kroz EuroCC2 projekt osigurano je preko 1 milion eura investicije. Uslov da ova sredstva budu odobrena je ulazak Bosne i Hercegovine u program „Digitalna Europa“.


Aktivnosti iz dijapazona programa “Digitalna Europa” navedenih u strateškim dokumentima Europske Unije koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana definisane su i kao strateški ciljevi različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Ipak, inicijativa za rješavanje pitanja članstva Bosne i Hercegovine u programu “Digitalna Europa” nedostaje.

Kroz projekte poput EuroCC2 Bosna i Hercegovina je u korak s novim trendovima i aktivno radi na poboljšanju digitalnog okružja u korist građana, kao što to čine sve članice EU, te većina naših susjeda. Naš digitalni život treba biti siguran, jednostavan i u skladu s temeljnim slobodama. Stoga je neophodno reagovati brzo i uraditi sve neophodne administrativne korake koji će osigurati uključenje BiH u program „Digitalne Europe“ kako bi ključne investicije poput ovih doprinjele sprječavanju „odliva mogova“ s kojim se naša država susreće.

ABOUT US RESEARCH PUBLICATION NEWS CONTACT

Verlab Research Institute for biomedical engineering, medical devices and artificial intelligence

Ferhadija 27, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina +387 (33) 56 95 40 info@verlabinstitute.com

Verlab Institute is certified by ISO 21001

Quality Policy

Cookies

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it